Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Eläintenkouluttajamme

Olen Saija Palmu. Olen kotoisin Jyväskylästä, nykyisin asustelen Saarijärvellä maaseudun rauhassa pienen poikani ja koirieni kanssa.

Olen toiminut koko työurani eläinten parissa. Ensin maatalouslomittajana lehmiä hoitaen viiden vuoden ajan ja viimeiset reilut kymmenen vuotta klinikkaeläintenhoitajana työnantajanani Hiskinmäen Eläinsairaalan väki.

Koirien kanssa olen harrastanut tavoitteellisesti vuodesta 2005, sekä toiminut aktiivisesti yhdistyksessämme, mm. vetänyt erilaisia koulutuksia. Omaa sydäntäni lähimpänä ovat pitkäkarvaiset belgianpaimenet ja palveluskoiralajit, mutta työni kautta olen ollut tekemisissä kaikenlaisten koirien ja kissojen kanssa. Tällä hetkellä minulla on kaksi belgianpaimenkoiraa. Kotona ei kissoja juuri nyt ole, mutta niidenkin omistamisesta ja kouluttamisesta minulle on kertynyt kokemusta.

Olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon suuntautumisvaihtoehdoista klinikkaeläinhoitamisen osaamisalan 2003 ja eläintenkouluttamisen osaamisalan 2019. Ihmisen ohjaamisen osaamistani kehitän jatkuvasti päivittäisessä työssäni sekä asiakaspalvelua ja asiakkaan ohjaamista käsittelevissä koulutuksissa. Lisäksi toimin vastuukouluttajana ammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa (klinikkaeläintenhoidon
osaamisala) POKE:lla 2014-2019. Tämä työ opetti paljon opetuksen suunnittelusta, opetusmateriaalien teosta ja juuri ihmisten ohjaamisesta ja motivoimisesta.

Kouluttamiseni perustan tutkittuihin oppimisteorioihin, oikea-aikaiseen palkitsemiseen ja positiivisiin toiminnan aikaansaamisen keinoihin – siis eläimen omaan aktiivisuuteen ja haluun oppia ja työskennellä ihmisen kanssa. Eläin oppii, että se voi itse vaikuttaa ihmisiin ja ympäristöön. Kun se keksii, millaista käytöstä siltä halutaan, se ansaitsee ihmiseltä kivoja
asioita – ruokaa, lelun tai silittelyjä ja kehuja. Näin opetellen käytöksistä tulee vahvoja ja automaattisia. Eläin oppii näin itse tekemään fiksuja päätöksiä!

Ennakointi on tehokkain tapa saada eläin oppimaan ja tekemään asioita oikein. Joskus arjessa kuitenkin tulee tilanteita, joissa eläimen käytökseen täytyy puuttua. Positiivinen koulutus ei tarkoita, etteikö näin voisi tarvittaessa toimia. Toiminta voidaan keskeyttää, kun tilanne sitä vaatii. Rangaistukset sen sijaan eivät opeta koiraa, eivätkä näin ollen ole hyödyllisiä keinoja koulutuksessa käytettäväksi. Tulevien tilanteiden tehokkaammalla ennakoinnilla ohjataan jatkossa toimintaa oikeanlaiseksi.

Mielestäni koulutustilanteessa tärkeintä on koiran lukeminen. Koiran mielentila määrää aina, voidaanko koulutuksessa edetä ja onko harjoituksen taso kyseiselle koiralle ja kyseiseen hetkeen sopiva. Koiran lukemisen harjoitteleminen on tärkeä osio, jossa autan asiakasta kehittymään kouluttamisen mekaanisten taitojen lisäksi. Jos koira kokee liikaa stressiä, se ei pysty oppimaan oikeita asioita, vaikka näyttäisikin toimivan tilanteessa halutulla tavalla. Näin ollen olosuhteet on aina järjestettävä niin, että eläin pysyy oikealla toiminta-alueella.

Koulutuksessa ei käytetä fyysisiä pakotteita. Eläimelle ei tuoteta kipua tai käytetä mitään sellaisia metodeja, jotka voisivat aiheuttaa pelkoa tai tarpeetonta stressiä. Koiraa ei siis kiskota hihnasta tai kissaa suihkita suihkupullolla.

Haluan kehittyä kouluttajana niin arkisessa kotielämässä kuin harrastuksieni piirissä. Olen avoin uusille koulutusideoille ja seuraan koulutuksen uusia tuulia. Käyn lajikoulutuksissa ympäri Suomea, sekä seuraamassa muiden kouluttajien eri tapoja kouluttaa, että hakemassa muilta oppia omien koirieni ohjaukseen ja koulutukseen. Perustan kuitenkin aina koulutusajatukseni omaan kokemukseeni ja näkemykseeni.

Tavoitteenani on saada ihmiset ymmärtämään koiriaan ja kissojaan paremmin, jolloin yhteistyö alkaa sujua kuin itsestään!

***