Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Hammaskiven poisto Hiskinmäen eläinsairaalassa

Lemmikin tullessa hammashoitoon, eläinlääkäri arvioi ensimmäisenä eläimen kunnon ja kuuntelee sydämen. Jos lemmikillä on perussairauksia tai jatkuvia lääkityksiä, niistä on hyvä kertoa etukäteen jo aikaa varattaessa. Korkea ikä tai perussairaus ei sinänsä ole este toimenpiteelle, mutta ne otetaan huomioon mm. anestesian suunnittelussa. Kerro ajoissa henkilökunnalle, jos olet huomannut lemmikin voinnissa lähiaikoina jotain poikkeavaa.

Yleistutkimuksen jälkeen potilas saa esirauhoitteen pistoksena lihakseen. Rauhoitetulle potilaalle laitetaan suoniyhteys, jonka kautta voidaan antaa tarvittavia lääkityksiä. Lisäksi potilaat saavat suonensisäistä nestehoitoa koko toimenpiteen ja heräämisen ajan. Kanyloinnin yhteydessä otetaan verinäyte, josta kaikilta anestesiapotilailta tutkitaan punasoluarvo hematokriitti, proteiiniarvo ja munuaisarvoja. Anestesiaverinäytteillä pyrimme saamaan lisätietoa eläimen nestetasapainosta ja perusterveydentilasta.

Potilas on hammaskivenpoiston ajan inhalaatioanestesiassa. Potilas intuboidaan eli sille laitetaan hengitysputki. Sen kautta hapen ja anesteetin l. ”nukutusaineen” seosta annostellaan suoraan potilaan keuhkoihin. Näin anestesian tasoa on helppo säädellä nopeasti ja turvallisesti. Näin myös riittävä hapensaanti toimenpiteen aikana varmistetaan.

Jos hammaskiveä on kertynyt lievästikin, se kannattaa poistaa. Todennäköisesti hammaskiveä on tällöin jo ientaskuissa. Sopiva hampaiden puhdistusväli voi olla ½ – 1½ vuoden välein riippuen yksilöllisestä tarpeesta. Hammaskivi poistetaan ultraäänilaitteen avulla hampaiden kaikilta pinnoilta ja myös ientaskuista. Jos vain näkyvä hammaskivi poistetaan, poistuu pelkkä kosmeettinen haitta. Ientaskuissa oleva bakteerimassa ja hammaskivi pitävät yllä tulehdusta hampaan kiinnityskudoksessa. Kudos alkaa löystyä ja jos asialle ei tehdä mitään, lopulta hammas alkaa heilua ja pahimmillaan irtoaa. Tila aiheuttaa tietysti potilaalle kipua ja jatkuva tulehdus rasittaa elimistöä.

Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden pinnat kiillotetaan hiovalla tahnalle. Kun hampaan pinta on puhdas ja sileä, siihen ei niin helposti ala kertyä hammaskiveksi kehittyvää plakkia. Hampaiden puhdistuksen jälkeen eläinlääkäri suorittaa potilaalle hammastarkastuksen eli tarkistaa suuontelon ja jokaisen hampaan yksitellen. Tämän perusteella arvioidaan jatkotoimenpiteiden tarve ja suunnitellaan sopiva hoitoväli kyseiselle potilaalle.

 

Potilaan heräämistä seurataan eläinsairaalassa heräämössä. Kun lemmikki on herännyt, se on valmis lähtemään kotiin. Matkan ajan ja kotona lemmikin lämpöisenä pysymisestä huolehditaan erityisesti. Kotonakin on hyvä vielä peitellä lemmikki lattiatasoon lämpimälle alustalle, jos se suostuu näin pötköttelemään. Ruokaa ja juomaa tarjotaan vasta, kun potilas on kunnolla herännyt.

Alla facebook-linkki, josta saat vinkkejä lemmikin hampaiden harjaukseen:

Lemmikin totuttaminen hampaiden harjaamiseen

LEMMIKIN TOTUTTAMINEN HAMPAIDEN HARJAAMISEENKotona tehtävä säännöllinen hampaiden harjaus ja ajoissa/säännöllisesti suoritettava suun puhdistus eläinlääkärissä ovat ainoita tutkittuja keinoja, jotka todistetusti ehkäisevät näitä vaivoja. Koirille on omia hammasharjoja, mutta myös pehmeää lasten harjaa tai vaikkapa sideharsoa sormen ympärillä voi käyttää. Harjauksen kanssa käytetään elämille kehitettyä hyvänmakuista hammastahnaa, jossa on hyvä olla plakkia entsymaattisesti hajottavia ainesosia. Hyvänmakuinen tahna tekee harjaamisesta eläimelle miellyttävän. Ihmisten fluoripitoisia hammastahnoja ei saa käyttää. Lisäksi on joitakin puruluita (Dentastix, Rask), joiden säännöllinen käyttö vähentää hammaskiven poistamista. Puruluiden käyttö yhdistettynä hampaiden harjaukseen edistää hammasterveyttä.Eläin on hyvä totuttaa vähitellen joka iltaiseen hampaiden pesuun. Jo pienen pennun kanssa harjan käyttöä opetellaan useita kertoja viikossa, ihan pieniä aikoja kerrallaan. Aikuisen koiran kanssa aloitetaan, kun tilanne suussa on rauhallinen. Jos suu on hoidettu ja hammaskivet on puhdistettu, kannattaa pitää 1-2vk:n tauko ennen opettelun aloittamista, ettei se aiheuta epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka lemmikki yhdistää jatkossa hampaiden harjaamiseen.Ensin totutetaan lemmikki pitämään vain päätään paikoillaan, kun sitä pidetään pieni hetki kuonosta/päästä kiinni. Sitä kehutaan ja palkitaan jo pienestä onnistumisesta, lyhyestä rauhassa olosta. Samalla voidaan antaa lemmikin maistella hyvänmakuista hammastahnaa esim. sormen päästä, tai viedä hieman sormella/harjalla tahnaa hampaiden pinnalle kevyttä harjausliikettä matkien. Pikkuhiljaa edetään harjoituksissa ja viedään jo harjaa pitkin kulma- ja väliposkihampaiden ulkopintoja koiran suun ollessa kiinni. Huuli nostetaan pois tieltä. Harjaa liikutetaan ienrajan suuntaisesti pitkin hampaiden pintaa. Lopuksi annetaan lemmikin esimerkiksi nuolla harjaa, jos se pitää tahnan mausta. Tahna kannattaa laittaa kunnolla harjasten väliin, jotta se leviää tasaisesti harjattaville hampaille. Pikkuhiljaa, kun lemmikin kärsivällisyys kasvaa positiivisten kokemusten myötä, aletaan opetella myös etuhampaiden harjausta sekä hampaiden sisäpintojen harjausta suu auki. Lopulta lemmikin kaikkien hampaiden harjaus onnistuu kerralla. Muista silti aina kehua ja palkita lemmikkiäsi tavalla, josta se eniten pitää! Hyödyllisintä on harjata hampaat kerran päivässä joka päivä, kuitenkin vähintään 3 kertaa viikossa.

Julkaissut Hiskinmäen Eläinsairaala 9. tammikuuta 2018