Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Eläinlääkärin puhelinaika:
Puh. 040 3566 140

Ma-To 12-12.30
Ei ajanvarausta.

Hammashoidot

IMG_0604Mitä hammaskivi on?
Lemmikin hampaat keräävät plakkia, kuten ihmistenkin. Mitä pehmeämpää ruoka on ja mitä vähemmän sylkeä muodostuu , sitä todennäköisemmin hampaan pinta ei puhdistu. Myös joillekin roduille ominainen purentavika tai liian tiiviisti asettuneet hampaat, altistavat plakin kertymiselle. Ruuan tähteiden ja bakteerimassan muodostamaa plakkia alkaa kertyä. Ajan kanssa plakki mineralisoituu, muuttuu hammaskiveksi hampaan pinnalle ja ientaskuihin.

Jos hammaskiveä ei poisteta, alkaa sen pinnalle jatkuvasti kertyvä plakki tulehduttaa ientä ja hampaan kiinnityskudosta. Kroonistuessaan tulehdus alkaa haurastuttaa myös ympäröivää hammasluuta, hampaat alkavat heilua ja lopulta ne irtoavat.

Ientulehdus on vaarallista paitsi hampaan kiinnitykselle, pitkälle edetessään myös koko elimistölle. Tulehtuneesta suusta leviää bakteereita verenkiertoon aina kun eläin jotain pureskelee. Tästä voi seurata jopa sydänlihas- tai munuaistulehdus tai verenmyrkytys. Erityisesti yleissairauksista kärsivillä (sydämen läppävikaa, munuaisten vajaatoimintaa, diabetes, ym.) voi suun tulehdus pahentaa tilannetta. Suun sairaudet ovat myös hyvin kivuliaita ja siten selvä hyvinvointi ongelma koiralle.

Kuinka lemmikin suun terveydestä huolehditaan?
Paras keino hammaskiven ehkäisyyn on hampaiden harjaus kerran päivässä. Lemmikki totutetaan harjaamiseen jo pentuna. Lisäksi kannattaa käyttää hampaiden ja suun hyvinvointia edistäviä tuotteita; ruokia ja puruluita. Jos hammaskiveä kuitenkin tulee, sen säännöllisestä poistosta eläinlääkärillä on huolehdittava.

Hammastoimenpiteet
Klinikallamme koirien hammaskivenpoistot tehdään aina inhalaatioanestesiassa. Se on turvallinen menetelmä, joka sopii paremmin myös riskipotilaille. Lisäksi meillä on digitaalinen hammasröntgen. Hampaiden kuvaaminen ennen poistoa on suositeltavaa ja usein ainoa keino poistotarpeen arvioimiseksi. Myös puhkeamattomat hampaat ja hammaskystat diagnosoidaan hammasröntgenin avulla. Kirurgiset hampaiden poistot suoritamme hammasporan avulla.