Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Iho- ja korvasairaudet

Yleisimmät tutkittavat ihovaivat ovat iho- ja korvatulehdukset sekä epäilyt ulkoloisista.  Näissä monesti oire on sama; kutina.

Ihosairauksia tutkitaan usein iholta otettavilla teippinäytteillä, karvanäytteillä ja raapenäytteillä sekä korvatulehduksia korvien solunäytteillä. Toisinaan diagnoosin saaminen vaatii laajojakin verinäytetutkimuksia tai ihokoepaloja, toisinaan diagnoosiin päästään vain omistajan säntillisesti lemmikille toteuttamalla eliminaatiodieetillä, kuten esimerkiksi ruoka-aineallergioissa.

Ulkoloiset ovat yleensä kohtalaisen yksinkertaisia hoitaa pois loislääkkeillä. Yleisimpiä ulkoloisia Suomen oloissa ovat korvapunkit, täit ja väiveet. Lisäksi metsässä liikkuvilla koirilla tavataan jonkin verran kapia eli syyhypunkkia.

Muista syistä johtuviin iho- ja korvatulehduksiin on nykyään monia hoitoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että kovin usein pelkkä tulehduksen hoito ei riitä. Uusivien iho- ja korvatulehduksen taustalla on aina jokin altistava tai vaivaa ylläpitävä syy. Syy voi olla esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyys, atopia tai vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta. Näiden syiden tunnistaminen ja hoitaminen voi vaatia enemmän tutkimuksia ja paneutumista niin eläinlääkäriltä kuin omistajaltakin. Kaikkeen ei aina saada vastausta yhdellä klinikkakäynnillä. Toisaalta, jos taustasyytä ei etsitä ja hoideta, toistuvat tulehdukset  heikentävät eläimen hyvinvointia.

Tavanomaisia ihosairauksia Hiskinmäellä hoitavat kaikki eläinlääkärimme. Elina Kantelinen on lisäksi käynyt aiheesta jatkokoulutuksia, esim. ulkomaiset ESAVS-järjestön Dermatologian I ja II -koulutukset.

***