Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin luetaan mm. selän pehmytkudoskivut, selkärangan luusilloittumat, nivelrikko ja erilaiset ontumat. Näiden sairauksien tutkiminen aloitetaan ontumatutkimuksella, jossa aluksi katsotaan potilasta liikkeessä. Tosin tämä voi esimerkiksi kissojen kohdalla olla joskus hankalaa. Seuraavaksi tunnustellaan selkä ja raajat. Tunnustelussa kiinnitetään huomiota mm. tunnusteluarkuuteen, turvotukseen, kuumotukseen ja poikkeaviin liikeratoihin nivelissä. Tarvittaessa tehdään myös suppea neurologinen tutkimus hermostollisten syiden poissulkemiseksi. Yleisin klinikallamme tehtävä lisätutkimus ontumatapauksissa on raajojen ja selkärangan röntgenkuvaus. Suurempia jänteitä ja nivelsiteitä voidaan myös tarvittaessa tutkia ultraäänen avulla.

Kroonisissa tuki- ja liikuntaeläinsairauksissa hoitovasteen seuranta on tärkeää. Lemmikin elämän on oltava kivutonta ja liikkumisen mahdollisimman vaivatonta. Lääkityksiä ja tarvittaessa eri lääkeyhdistelmiä sekä tukihoitoja pohditaan käynneillä tarpeen mukaan. Tukihoidoista klinikallamme annetaan akupunktio- ja laserhoitoa. Akupunktiolla voidaan mm. vähentää kipua sekä rentouttaa lihaksia. Laserhoito mm. lämmittää pehmytkudoksia ja elvyttää verenkiertoa.

Eläinsairaalassamme tehdään myös tiettyjä nivel- ja luukirurgisia toimenpiteitä, esim. polven ristisiteen korjausleikkauksia lateraalisutuurimenetelmällä.

Teemme myös mielellämme yhteistyötä eläinfysioterapeuttien kanssa. Erityisesti nivelkirurgian jälkihoidossa fysioterapia on tärkeä osa kuntoutusta toimintakyvyn palauttamiseksi.

Mikäli potilaamme tarvitsee tuki- ja liikuntaeläinsairauden takia tutkimuksen tai toimenpiteen, johon klinikallamme ei ole mahdollisuutta, voimme lähettää potilaan jatkohoitoklinikalle. Tarvittaessa lähetämme esim. röntgenkuvat jo edeltä klinikalle. Kontrolliröntgenkuvaukset ja tikkien poistot onnistuvat klinikallamme.

***