Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Leikkauspotilaat

Leikkaukseen tulevia kissa- ja koirapotilaita paastotetaan nykysuosituksen mukaan vain n. 6-8 tuntia. Veden juontia on hyvä rajoittaa n. 4 tuntia ennen leikkausta. Näitä paasto-ohjeita noudatetaan yleisimmissä operaatioissa ja rauhoitusta vaativissa toimenpiteissä. Pennuille ja potilaille, joilla on perussairaus tai muu lääkitystä vaativa tila, annamme tarkemmat ohjeet. Potilaalle otetaan klinikalle mukaan oma, lämmin peitto heräilyä ja kotimatkaa varten.

Jyrsijöitä ja kaneja paastotetaan vain 1-2 tuntia ennen leikkausta. Potilaalle otetaan tuttua, erityisen maistuvaa ruokaa mukaan klinikalle. Kasvinsyöjien anestesiasta toipumiselle on erittäin tärkeää, että ne saadaan syömään mahdollisimman pian heräämisen jälkeen. Siksi tarjoamme ruokaa jo heräämössä. Rauhoitusta vaativien toimenpiteiden jälkeen suosittelemme kaikille kasvinsyöjille erityistä toipilasruokaa, jotta syöminen saadaan käyntiin ja suoliston hyvinvointi säilyy.

Seuraamme potilaiden heräämistä klinikalla aina 1-2h operaation jälkeen.

Kotihoito operaation jälkeen

Leikkauksen tai toimenpiteen jälkeen potilaan on tärkeää antaa levätä. Kissat pidetään sisällä ja koirat käytetään ulkona kytkettynä vain tarpeillaan. On tärkeää seurata, että potilas pystyy virtsaamaan ja ulostamaan toimenpiteen jälkeen normaalisti. Kauluri kannattaa ottaa ulkoilun ajaksi pois.  Myös syömisen ja juomisen, sekä kissoilla turkinhoidon ajaksi kauluri otetaan pois. Muina aikoina haava-alue on ehdottomasti suojattava nuolemiselta!

Mahdolliset haavakomplikaatiot

Noudatamme leikkauksissa ja haavojen ompelemisessa asianmukaista tekniikkaa ja aseptiikkaa. Siitä huolimatta haavatulehdus on mahdollinen komplikaatio. Haavan tulehtumisherkkyyteen vaikuttaa myös potilaan ominaisuudet, esim. sen immunologinen tila. Myös omistajan suorittamalla seurannalla ja haavan kotihoidolla on suuri merkitys. Leikkaava eläinlääkäri ei voi vaikuttaa potilaan haavan paranemiseen enää kotiutuksen jälkeen.

Leikkaushaavaa seurataan päivittäin. Jos haava ei eritä ja on rauhallisen näköinen, sille ei tarvite tehdä mitään. Mikäli haavassa on hieman eritettä, voi sitä suihkutella kädenlämpöisellä vedellä ja kuivata kevyesti painellen. Tarvittaessa aluetta voi puhdistaa esimerkiksi AniWipe-pihkapyyhkeillä. Mikäli haava vaikuttaa tulehtuneelta, ota heti yhteyttä eläinsairaalamme ajanvaraukseen. Tulehduksen tyypillisiä merkkejä ovat kipu, kuumotus, turvotus, eritys ja haju haava-alueella. Haavatulehdus on hoidettava mahdollisimman pian.

Haavaonteloon voi kertyä myös kudosnestettä. Tilanne ei yleensä vaadi hoitoa, vaan neste poistuu ajan kanssa. Joskus harvoin nestettä kertyy niin paljon, että sitä joudutaan poistamaan haava-ontelosta. Haavaonteloon saattaa kertyä myös verta vuotavista pienistä hiussuonista. Typillinen esimerkki on kastraation jälkeen turvotus kivespusseissa. Kylmähoito on alkuun tärkeää turvotuksen rauhoittamiseksi. Jos epäröit haavan paranemista, ota yhteyttä meihin viipymättä!

Mikäli eläin juoksee, leikkii tai hyppii, haavatyrän mahdollisuus on olemassa. Haavatyrä voi aiheutua myös potilaasta ja kudosominaisuudesta johtuvista muista syistä. Tällöin haava voi pullottaa tai haavasta voi näkyä alempia kudoksia. Suojaa haava puhtaalla siteellä ja ota välittömästi meihin yhteyttä.

Pääsääntöisesti potilaan voinnin tulee alkaa kohentua nopeasti toimenpiteen jälkeen. On tärkeää seurata, että lemmikki syö, juo, ei oksenna ja virtsaa ja ulostaa normaalisti. Jos sinulla on jotain kysyttävää lemmikkisi toipumisesta. otathan meihin viipymättä yhteyttä!

***