Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Oksennus-ripulitauti

Äkillinen oksennus-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi. Tauti paranee useimmiten oireenmukaisella tukihoidolla. Kissoilla ripulin tai oksentelun taustalla voi olla monia syitä, joten eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä herkemmin.

Eläin menettää nopeasti elimistöstään nestettä oksentelun ja ripuloinnin seurauksena. Siksi on tärkeää huolehtia riittävästä nesteensaannista suun kautta. Lemmikkiä kannattaa rohkaista juomaan ja tarvittaessa juottaa vaikka varovasti ruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä elektrolyyttivalmistetta, esim. Nutrisal-jauhetta korvaamaan elimistön menettämiä suoloja.

Heti ensimmäisten oireiden ilmetessä kannattaa aloittaa suolistoa rauhoittava valmiste. Ilman reseptiä saatavia tehokkaita valmisteita ovat esimerkiksi Promax- ja Canikur-tahnat. Näin oireilu saadaan usein nopeasti rauhoittumaan, ilman että se ehtii kunnolla alkaakaan!

Ruokaa tarjotaan hyvin pieniä määriä useita kertoja päivässä. Näin elimistön käyttöön saadaan hyvin sulavaa ravintoa ja suolisto pysyy toiminnassa.

1. päivä

  • Potilaan nesteentarve on n. 0,5 dl/kg/vrk eli 10-kiloisen koiran tulisi juoda n. 1/2 l päivässä. Kädenlämpöistä juomaa tarjotaan pienissä erissä.
  • Vähärasvaista hyvinsulavaa proteiinipitoista ruokaa pieniä määriä (n. 1 tl-rkl/kerta potilaan koosta riippuen) useita kertoja (4-6x) päivässä. Tällaista on esimerkiksi keitetty rasvaton, maustamaton kana, sei, rasvaton jauheliha, raejuustoa… Olisi hyvä valita sellainen ruoka, jonka jo tiedetään lemmikille sopivan.
  • Jos lemmikki oksentaa, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

2-3. päivä

  • Jos potilaan vointi on virkeä, se ei ole oksentanut ja ruoka maistuu, ruokamäärää lisätään varovasti ja ruokintakertoja harvennetaan.
  • Promax- tai Canikur-tahnakuuri jatketaan loppuun asti vaikka oireet helpottaisivatkin.
  • Jos vointi pysyy hyvänä, oksentelu on loppunut ja ripuli rauhoittuu, aletaan vähitellen palata eläimen normaalin ruokavalioon.

Mikäli oireet uusivat tai pitkittyvät, ota yhteyttä eläinlääkäriin!

***