Ajanvaraus:

Ma-Pe 8.00 - 17.00
puh. 040 3566 150

Yhteystiedot:

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Eläinlääkärin puhelinaika:
Puh. 040 3566 140

Ma-To 12-12.30
Ei ajanvarausta.

Tassusiteen tekeminen

Tassusidettä voidaan käyttää ensiavuksi suojaamaan pieniä haavoja tai hiertymiä, jotka eivät vaadi ompelua. Tassun sitominen on tarpeen myös suojaamaan isompia ommeltuja haavoja, tai vaikka kynsivaurion vuoksi kuoritun kynnen suojaamiseen.

Siteen tekovaiheet:

1. Jotta side pysyisi paikoillaan, alimmaiseksi ihoa vasten voi pyöräyttää liimapintaisesta kuitakangassidoksesta (esim. fixomull tms.) rullan, joka ”liimaa” siteen kevyesti karvoihin kiinni ja estää liukumisen / valumisen.

2. Suojaa vaurioitunut kohta esim. taitoksella

Tassu01

3. Varpaiden väliin on tärkeää laittaa kipsinalusvanusuikaleet. Jos varpaat jäävät siteeseen tiukasti toisiaan vasten, seurauksena on helposti hautumia ja hiertymiä. Laita suikale myös kannuskynnen alle.

Tassu02 Tassu03

4. Ala pyörittää kipsinalusvanua tassun alaosasta lähtien ylöspäin. Kipsinalusvanua kiedotaan reilusti tassun ympärille pehmusteeksi ja tueksi. Vanua ei saa kiristää liikaa, jotta verenkierto säilyy hyvänä, eikä side ole epämukava. Tassusiteen pysymistä helpottaa, jos se jatkuu ainakin yhden nivelen yli. Kipsinalusvanun päälle voidaan tarvittaessa laittaa kerros sideharsoa.

Tassu04 Tassu05 

Tassu06 Tassu07

5. Päälimmäiseksi kiedotaan itseensä tarrautuvaa sidettä tukemaan ja suojaamaan sidettä (esim. Pet-Flex tai Vet-Flex). Joustava side menee helposti liian tiukalle. Rullaa kannattaa ensin avata pätkä ja vasta avattuna kietaista tassuun. Jos samalla kiedotaan ja avataan, side kiristyy liikaa.

Tassu08 Tassu09

Tassu10 Tassu11

HUOM! Jos side kastuu tai likaantuu, se on heti vaihdettava uuteen. Muutenkin siden on hyvä vaihtaa 1-2 kertaa päivässä, ja hoitaa haava/vamma samalla. Märkä tai kostea side hautoo jalkaa ja edesauttaa vamman tulehtumista. Jos jalka turpoaa siteen yläpuolelta tai iho hiertyy, side on liian tiukalla. Ulkoillessa siteen päälle voi laittaa vaikka lasten kurarukkasen, kumihanskan tai muovipussin. Isoille koirille sopii tyhjä kahvipaketti. Kosteussuojan päälle laitettu sukka auttaa paketin liukkauteen ja pitää sen paremmin ehjänä. Vedenkestäviä tassutossuja saa esimerkiksi eläinkaupoista.