Ajanvaraus

Ma-Pe 8.00 – 17.00
puh. 040 3566 150

NETTIAJANVARAUS

Yhteystiedot

Hiskinmäen Eläinsairaala
Akselinkatu 1
44100 Äänekoski

Puhelinaika

Ma – to 12.00 – 12.30
puh. 040 3566 140

Ei ajanvarausta!

Tassusiteen tekeminen

Tassusidettä voidaan käyttää ensiavuksi suojaamaan pieniä haavoja tai hiertymiä, jotka eivät vaadi ompelua. Tassun sitominen on tarpeen myös suojaamaan isompia ommeltuja haavoja, tai vaikka kynsivaurion vuoksi kuoritun kynnen suojaamiseen.

Siteen tekovaiheet:

1. Puhdista vaurioalue ja kuivaa se hyvin. Usein paraneminen nopeutuu, kun käytetään luonnon omia paranemista nopeuttavia ja tulehdusta estäviä aineita, kuten pihka- tai hunajavoidetta. Suojaa vaurioitunut kohta/haava esim. taitoksella.

2. Jotta side pysyisi paikoillaan, alimmaiseksi ihoa vasten voi pyöräyttää liimapintaisesta kuitukangassidoksesta (esim. fixomull tms.) rullan, joka “liimaa” siteen kevyesti karvoihin kiinni ja estää liukumisen / valumisen. Laita jarrut ylemmäs jalkaan, ehjälle iholle.

3. Varpaiden väliin on tärkeää laittaa kipsinalusvanusuikaleet. Jos varpaat jäävät siteeseen tiukasti toisiaan vasten, seurauksena on helposti hautumia ja hiertymiä. Laita suikale myös kannuskynnen alle.

Tassu02 Tassu03

4. Ala pyörittää kipsinalusvanua tassun alaosasta lähtien ylöspäin. Kipsinalusvanua kiedotaan reilusti tassun ympärille pehmusteeksi ja tueksi. Vanua ei saa kiristää liikaa, jotta verenkierto säilyy hyvänä, eikä side ole epämukava. Tassusiteen pysymistä helpottaa, jos se jatkuu ainakin yhden nivelen yli. Kipsinalusvanun päälle voidaan tarvittaessa laittaa kerros sideharsoa.

Tassu04  Tassu06 

5. Päällimmäiseksi kiedotaan itseensä tarrautuvaa sidettä tukemaan ja suojaamaan sidettä (esim. Pet-Flex tai Vet-Flex). Joustava side menee helposti liian tiukalle. Rullaa kannattaa ensin avata pätkä ja vasta avattuna kietaista tassuun. Jos samalla kiedotaan ja avataan, side kiristyy liikaa.

 Tassu09 Tassu10 

HUOM! Jos side kastuu tai likaantuu, se on heti vaihdettava uuteen. Muutenkin siden on hyvä vaihtaa 1-2 kertaa päivässä, ja hoitaa haava/vamma samalla. Märkä tai kostea side hautoo jalkaa ja edesauttaa vamman tulehtumista. Jos jalka turpoaa siteen yläpuolelta tai iho hiertyy, side on liian tiukalla.

Ulkoillessa siteen päälle voi laittaa vaikka lasten kurarukkasen. Käytettäessä suojana kumihanskaa tai muovipussia, kannattaa päällimmäiseksi laittaa vaikka tennissukka. Näin muovi ei rikkoudu eikä töppönen ole talvellakaan liukas. Isoille koirille sopii tyhjä kahvipaketti. Vedenkestäviä tassutossuja saa esimerkiksi eläinkaupoista. Tassusiteen kanssa kannattaa ulkoilla aina hallitusti hihnassa. Tämä on usein myös haavan/vamman paranemisen kannalta tärkeää.

***